21 Ocak 2016 Perşembe

İzmir Devlet Tiyatrosu/Bir Garip Orhan Veli ve ÇİÇU Oyunları


Herkese merhaba!
Bugün İzmir Devlet Tiyatrosunun izlediğim iki oyunundan bahsedeceğim.Bunlardan ilki Murathan Mungan'ın Orhan Veli Kanık'ın şiirlerinden uyarladığı Bir Garip Orhan Veli isimli oyun.
Oyun,ismini Orhan Veli Kanık'ın İstanbul Türküsü isimli şiirinde geçen ''İstanbul'da Boğaziçi'nde bir garip Orhan Veli'yim'' mısrasından alır.Tek kişilik olan oyun,1881 yılından beri belirli aralıklarla Müşfik Kenter tarafından sahnelenmiştir.Oyunu izlemek isteyen olursa izlemeden önce mutlaka Youtube kanalından Müşfik Kenter'in sesi ile dinlemenizi tavsiye ederim.
İzmir Devlet Tiyatrosu'nda oyunu aynı zamanda yönetmenliğini de yapan dizilerden aşina olduğumuz Tayfun Erarslan oynuyor.




Oyun tek perde ve 1 saat 10 dakika sürüyor.Tayfun Erarslan'ın oyunculuğuna gelecek olursak tek kelime ile müthiş.Oyunu arkadaşım ile soluksuz izledik ve çıktığımızda her ikimizde son zamanların en iyi oyunuydu yorumunu yaptık.Tüm tiyatro severlerin mutlaka izlemesi gereken bir oyun olduğunu düşünüyorum.

Bahsedeceğim bir diğer oyun Aziz Nesin'in klasikleşmiş oyunlarından biri olan Çiçu.Oyun,kendini toplumdan soyutlamış kedisi,köpeği,balıkları,kuşu,kaplumbağası,bitkileri ve Çiçu adını verdiği şişme bir kadın ile yaşayan,yalnızlığın deliliğin sınırına getirdiği bir adamın öyküsünü anlatıyor.Yalnızlığından şikayet etse de yalnızlığını seven,korkularının esiri bir adam bu.Modern toplumun gitgide yalnızlaştırdığı bir çoğu gibi...




Oyunu Tayfun Erarslan yönetmiş.Arif Yavuz başrolde.Ben kendisinin oyunculuğuna hayran kaldım.Oyun tek perde ve 1 saat 15 dakika sürüyor.Ben keyifle izledim.Kesinlikle tavsiye edeceğim bir oyun.

İzmir Devlet Tiyatrosunun oyunlarına giden,gidecek olan varsa mutlaka biraz erken gidip kafesinin salebinin tadına bakmalı.Salep sevmeyen sevgili eşim bile oranın salebini severek içiyor.Üstelik işleten çift tam anlamıyla kedisever bir aile.Çevrede ki tatlı kediciklerine mama almak için kasanın yanına minik bir kumbara koymuşlar.Gönlünüzden ne koparsa kabul ediyorlar.Evlerinde de kör bir kedileri varmış.Onlar kedilerini anlatıyorlar biz Patiğimizi anlatıyoruz:)




İşte meşhur salep de burada:)
Benim yazacaklarım bu kadar.Oyunları izleyenler varsa görüşlerinizi yorum olarak bırakırsanız memnun olurum.İzlemek isteyenler için umarım faydalı olmuşumdur.
Sevgilerimle...
Elçin AKKAŞ

5 yorum:

  1. Orhan Veli! Muhteşem bir şair... Paylaşamınız ve blogunuz çok güzel. Kesinle gideceğim bu oyuna :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.Faydalı olduysam ne mutlu bana:)Oyunu izleyince görüşlerinizi paylaşmanızı rica edeceğim.Sevgilerimle...

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. BU SAYFA ÖRNEK ALDIĞIM SAYFALAR ARASINDADIR. elcinakkas'a YAZILARI İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.
    KONULOJİ OLARAK YENİ AÇTIĞIMIZ SAYFALARIMIZI İNCELEYEBİLİRSİNİZ
    BLOGGER: https://konuloji.blogspot.com.tr
    FACEBOOK: https://www.facebook.com/Konuloji-1404836229623473
    TWİTTER: https://twitter.com/konuloji
    YOUTUBE: https://www.youtube.com/channel/UCvTYP2aAqPYdHtreEW9PK1w
    İNSTAGRAM: https://www.instagram.com/konuloji

    YanıtlaSil
  3. Çok yararlı oldu, teşekkürler :)

    YanıtlaSil